Satya

Yogafilosofi – Yogaens etiske principper

For at forstå ordet Satya, er vi nødsaget til at se på Yogaens etiske principper.
“Hver religion prædiker, at essensen af al moral er at gøre godt for andre. Men hvorfor skal jeg være uselvisk? Er det, fordi Gud har sagt det, eller er det fordi det står i nogle hellige skrifter? Glem det. Indse i stedet, at når du skader eller sårer en anden, skader du dig selv, for de er alle sammen dig – ingen er dybest set adskilte fra dig” – SWAMI VIVEKANANDA

På yogauddannelsen benytter vi os af Patanjalis Yogasutras. I bogen er der flere veje til oplysning og selvrealisering, vi snuser lidt til de forskellige veje og følger Sadhana Pada, som handler om yogaelevens egen praksis beskrevet i otte lemmer.

Disse otte lemmer er indbyrdes forbundet og de første vi gennemgår er fundamentet, som ligger i den måde hvorpå du interagerer med omverdenen.

Satya – Sandhed

Satya betyder sandhed eller sandfærdighed og udgør det andet aspekt af yogaens etiske kompas som ligger i de frem Yamas som er fundamentet i Patanjalis Asthangas.

Den dybere betydning af Satya er uforanderlighed. Det der er sandt og ægte ændrer sig ikke og er således upåvirket af tid og sted. I vedaerne er ren sandhed eller bevidsthed vores sande Selv, kilden til det guddommelige, hvor vi oplever at være forbundet med noget der er større end det vi kan tage at føle på.

Fast etableret i ærlighed kan en yogi opnå handlingens frugter uden at handle.

Ubetinget ærlighed kan dog gøre mere skade end gavn. I det tilfælde vil en ”hvid løgn” være bedre, forudsat at den ikke tjener egne interesser.

På yogamåtten betyder det, at du kan øve dig i at være sandfærdig over for dig selv. Mærke efter, hvor langt kan jeg egentligt gå med ind i en øvelse. Hvornår gør jeg vold mod mig selv, Ahimsa som er den første Yamas og hvornår tør jeg se det sandt i øjnene – Satya.

Uden for yogamåtten betyder Satya, at du skal øve dig i at leve fra dit hjerte, med integretitet, således du mærker at det der er sandt i dit hjerte også er det der er sandt i dine handlinger.

Satya i DIT liv

På yogauddannelsen handler det også om, at kigge sig selv i spejlet med kærlige og ærlige øjne.

Nogle af de spørgsmål du kan stille dig selv i forhold til Satya kunne være:

– Fortæller jeg “hvide” løgne eller halve sandheder, for at få mig selv til at fremstå i et bedre lys?

– Hvor villig er jeg til at se på de mindre flatterende sider af mig selv?

Ordforklaringer

Patanjali Yoga Sutras:
Patanjali Yoga sutras er den klassiske tekst om bevidsthedens yoga fra Indien. En Sanskrit tekst skrevet i aforismer, som kan dateres tilbage til et tidspunkt mellem 200 – 400 år efter Kristi fødsel. De tilskrives den legendariske Yogi, Patanjali.
Vedaerne:
Fra Sanskrit er Veda lig med viden og er de ældste religiøse skrifter fra Indien. De er de primære levn fra Vedisk religion. De består primært af hymner der priser Guder og magiske formler (mantraer).
Patanjali Asthangas:
Den ottefoldige vej eller yogaens otte lemmer, en praktisk beskrivelse af, hvordan man igennem en struktureret og praktisk tilgang kan opnå oplysning.

Sadhana Pada:
Udøvelsens vej – Det andet kapitel i Yoga Sutras handler om yogaelevens praksis og er beskrevet i 55 sutraer. Her beskrives de otte lemmer i yogaen. Sadhana på sanskrit betyder ”praksis” eller ”disciplin”. Patanjali beskriver både Kriya Yoga og Asthanga Yoga, som er vejledninger i hvordan man går yogaens vej til Samadhi.