Pratyahara

Uddannelses weekend 4 er afsluttet. Smuk blå septemberhimmel & Pratyahara som filosofi-overskrift.

Ordet Pratyahara stammer fra Sanskrit. Ordet “Prati” der kan betyde “væk” eller “mod” og ordet “Ahara” der kan betyde “Alt det vi tager ind til os selv udefra”. Samler vi det betyder det noget i retning af, at trække sig væk fra det vi tager ind udefra.

Pratyahara er en sansetilbagetrækning, hvor vi enten kan begrænse sanseindtrykkene for en periode eller undgå at reagere på de sanseindtryk som vi bliver udsat for.

Visuelt kan man forestille sig Pratyahara som barken på et træ, det der fungerer som en bro imellem den ydre og den indre verden.

I løbet af uddannelsesdagene praktiserer vi Pratyahara på forskellige måder. Vi laver restorativ yoga hvor der er helt stille i rummet, vi har en 2 timers pause hvor vi holder stilletid sammen, vi laver yoga med fokus på Pratyahara, chanter og prøver forskellige mudraer af.

Det virker altid godt at mærke hvad det gør ved en selv når sanserne trækkes tilbage for en kortere eller længere stund…

En slags faste for sindet

Hvis du har prøvet at faste ved du, at det første måltid smager helt anderledes og opleves helt anderledes når man spiser igen. På samme måde er det med de andre sanser. Når du trækker dig væk fra sanseindtryk for en tid, vil du opdage, at dine oplevelser bliver både stærkere og mere levende efterfølgende.

Vi har ofte snakket om, at farverne er meget stærkere når vi har trukket os lidt tilbage, maden smager bedre når vi er på retreats og fuglene synger smukkere.

‘Tilbagetrækning kan sammenlignes med en skildpadde, der trækker sine fire lemmer og sit hoved ind i skjoldet. Fra kontakten med den ydre verden gennem de fem huller, til en kontakt med den indre verden, som en samlet enhed’

At ændre flowet

Når vi konstant lader energien gå til sanserne, mister vi en masse energi på bekostning heraf. Vi har brug for at lede energi ind mod kernen i os selv, Sushumna, for at vække det indre og den visdom vi alle besidder.

Det kræver en masse energi i starten, at få energien vendt indad, fordi vi går imod det vi måske har gjort i mange år. Energien går normalt udad, fordi vi har vores opmærksomhed vendt udad. Men vi kan vende energien således den strømmer indad i stedet.

Pratyahara er i sin essens at lede energi indad, samle energi og bruge den energi på indre opvågning.

Chin Mudra / Jnana Mudra kan hjælpe os

I yoga bruges mudraer i høj grad til at samle os og kanalisere energie igennem kroppens energibaner.

Tommel og pegefinger mødes og danner en cirkel. Brahman og Atman mødes, du forbinder din bevidsthed med den Universielle bevidsthed. Energien ledes inden og mudraen bruges ofte i meditation eller som indgang til din yogapraksis.

Ordforklaringer

Sushumna:
Den største og vigtigste energikanal i kroppen hedder Sushumna, den har sit udspring nederst i kroppen og slutter på toppen af hovedet. Læs mere på Wikipedia.
Brahman:
Brahman er den skabende og bærende kraft i tilværelsen, det er både alt det, der kan erkendes og fattes, og det, der ligger uden for erkendelsens grænser. Læs mere på Studieportalen.
Athman:
Atman er det, der bliver tilbage, når et menneske, dyr eller en organisme dør, og det, der genfødes i en ny skikkelse. Det er således det eneste, der består og genfødes. Læs mere på Studieportalen.
Nyhedsbrev

Har du lyst til at følge vores månedlige nyhedsbrev, hvor vi deler lidt fra yogauddannelsen – så tilmeld dig her.