Nuet er altid frisk

Jeg kan stadig huske den allerførste gang jeg chantede den 1. yoga sutra, i Gotvedsinstituttets smukke besjælede gymnastiksal.

Jeg var til en 3 dages workshop med Judith Lasater, som var kommet til Danmark for at undervise os i Restorativ Yoga.

Det var SÅ smukt at sidde i den fine besjælede sal og chante på Sanskrit. I rum med min læremester Judith Lasater og nogle skønne kollegaer og venner.

Den dag idag kan jeg huske stemningen, farverne og den efterklang det gav i min krop, sind og sjæl at chante den 1. yoga sutra. Jeg fornemmer selv, at når man chanter så læres det på flere planer.

Vi chanter for at huske

På yogauddannelsen chanter vi altid i løbet af uddannelsen. Vi chanter for at få tingene til at lagre sig dybere og vi chanter for at skabe vibrationer dybt ind i kroppen.
Vi chanter næsten altid den 1. yoga sutra, som lyder sådan her:
Atha Yoga Anushasanam.
Den Yoga Sutra er SÅ vigtig, fordi den virkelig leder os hen imod essensen af, hvad Yoga er.

At være fuldt ud nærværende tilstede lige NU

Vores gode ven og kollega, Svend Trier, taler ofte om at træne sin nærværsmuskel i meditation.
Den beskrivelse synes vi er ret skøn, fordi det minder om, at det netop skal trænes igen og igen. Hvis hverdagen er fyldt helt ud, kan det være nemt at falde ind i vanerne og det tillærte hvor autopiloten tager over.

Det kræver nogle pauser i løbet af hverdagen og pauserne er vigtige for at få nyt perspektiv på tingene og for at bryde vanens magt.

Vi taber noget af det kendte, når vi skal lære os selv fuldt ud at kende

Når vi øver os i at være fuldt ud til stede i nuet, er der et tab af det kendte som ofte vil bringe noget ubehag frem. Vi er måske vant til at kontrollere tingenes gang. Eller vi fortaber os i fortidens mønstre eller fremtidens ønsker. Så kan det være meget fremmed pludselig “blot” at være og måske ligefrem provokerende.

At være tilstede i nuet er ikke en resignation. Det er i virkeligheden en invitation til at komme endnu dybere hjem. Det er lidt som en åben dør vi nu kan træde ind ad, hvor vi har et eller flere valg, til at gå nye veje end dem vi plejer at gå ad.

Der skal et stort JA til.
Et JA til at lade os forme på ny, til at se tingene med friske øjne og til at slippe det, der har lejret sig ind i nervesystemet og i hjernen igennem mange år.

Heldigvis ved vi at det kan lade sig gøre, hvis blot vi øver os i det på daglig basis.

En video til DIG, der hylder nuet

Vi har lavet en video som hylder nuet, med inspiration fra den afdøde munk Thich Nat Hanh. Intentionen fra os er, at give dig et lille puf i hverdagen, til en lille pause hvor du tjekker ind i det friske NU.

Du kan se videoen her.

Ordforklaringer

Sutra:
Sutra er i klassisk indisk religiøs, filosofisk og videnskabelig litteratur på sanskrit en kort regel, en aforisme eller et værk, der består af sådanne korte regler (sutraer).
Chanting:
Chanting stammer fra ”chanter”, som betyder rytmisk tale eller sang, der består af ord eller lyde, som ofte er baseret på få reciterende toner.
Gotvedsinstituttet:
Gotvedinstituttet uddanner og underviser mennesker, som med alsidig bevægelse ønsker at opnå en smidig og harmonisk krop i balance.
Adresse Vodroffsvej 51, 1900 Frederiksberg
Judith Lasater:
Judith Lasater er en amerikansk Yogalærer, forfatter og anerkendt som en af ​​de førende lærere i USA. Hun hjalp med at grundlægge The California Yoga Teachers Association, Iyengar Yoga Institute i San Francisco og magasinet Yoga Journal . Hun er forfatter til adskillige bøger om yoga-praksis og filosofi.
Nyhedsbrev

Har du lyst til at følge vores månedlige nyhedsbrev, hvor vi deler lidt fra yogauddannelsen – så tilmeld dig her.